Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

W tym roku niestety nie mam przerwy świąteczno-noworocznej i pracuję, może przez to nie ogarnęłam że Sylwester już JUTRO a ja nawet nie wrzuciłam żadnego przepisu. Wczoraj późnym wieczorem wzięłam się więc za przekąskę, która zawsze sprawdza się na tego typu imprezach w domu a jest mega prosta w przygotowaniu – bruschetta z pomidorami. Wystarczy kilka składników by stworzyć ten włoski przysmak.

Składniki:
1 bagietka
400g pomidorków
100g mozzarelli (opcjonalnie, bez niej bruschetta też jest pyszna)
Sól, pieprz, oregano
Świeża bazylia
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pomidorki kroimy w małą kostkę lub w plasterki. Mieszamy w misce z 2 łyżkami oliwy, pokrojonymi liśćmi bazylii i przyprawami. Bagietkę kroimy na kromeczki i podpiekamy w piekarniku / smażymy na patelni / podpiekamy w tosterze. Na grzankach układamy mozarelle i pomidorki. Polewamy oliwą.

Piernikowe kakao

…czyli mój comfort food, a raczej comfort drink w zimowe wieczory. Zauważyłam, że latem idzie mi o wiele łatwiej jeśli chodzi o zdrowe odżywianie a zimą już niekoniecznie. Ale jakoś trzeba sobie umilić ten szaro-bury, mroźny czas.

Składniki:
500ml mleka
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
ok. 3 łyżki słodzika (cukier / erytrytol)

Przygotowanie:
Do małego garnuszka wlewamy mleko i dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy aż się zagotuje, ciągle mieszając. Gotowe kakao podajemy z bitą śmietaną lub piankami marshmallow.

Czekoladowo-piernikowy deser jaglany

Często robię budynie jaglane (nie przepadam za kaszą w innym wydaniu – kuskus i kasza manna to wyjątki). Dziś mam dla Was wersję czekoladowo-piernikową.

Skladniki:
200g kaszy jaglanej
600ml mleka (roślinne – w wersji wegańskiej)
1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka przyprawy do pierników
5 łyżek cukru / erytryrolu / innego słodzika

Przygotowanie:
Kaszę bardzo dokładnie płukamy (kilkukrotnie w zimnej wodzie, na również przelewam ją gorącą wodą), żeby utraciła gorycz. Kaszę gotujemy w 600 ml mleka w dużym garnku aż będzie rozgotowana (ok. 20minut). Dodajemy masło orzechowe, słodzik, kakao oraz przyprawę korzennay i blendujemy do uzyskania gładkiej masy – w razie potrzeby (jeśli będzie za gęste) dolewamy jeszcze mleka oraz dodajemy słodzik, jeśli jest dla nas za mało słodkie. Możemy podać z bitą śmietaną, piankami lub pierniczkami.

Ciastka Lotus z gofrownicy

Czy ktoś tutaj nie zna ciastek Lotus? Ja znam je dopiero od niedawna ale zajęły stałe miejsce w moim sercu i żołądku – są kruche, o bardzo korzennym smaku.
Dziś zapraszam do skorzystania z przepisu na ciastka Lotus… z gofrownicy. Mega szybkie w przygotowaniu a czas pieczenia to 3 minuty.

Składniki:
200g mąki
120g zimnego masła
110g cukru brązowego muscovado bądź kokosowego
25ml mleka
Przyprawy: ½ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki goździków, ¼ łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej, białego pieprzu, kardamonu

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Łączymy z masłem i mlekiem – ja zrobiłam to w mikserze. Niewielkie porcje przygotowanej masy umieszczamy w nagrzanej gofrownicy. Pieczemy 3 minuty. W momencie wyciągania ciastek z gofrownicy mogą wydawać się miękkie ale w przeciągu minuty stają się twarde i kruche.

Grzane wino

Składniki:
1 butelka czerwonego wina półslodkiego lub półwytrawnego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 pomarańcza
Kilka goździków (u mnie 6)
Anyż (2-3 gwiazdki)

Przygotowanie:
Wino wlewamy do garnka, pomarańcze kroimy i dodajemy do wina wraz z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu aż wino zacznie delikatnie parować – ale nie będzie się gotować.
Jeśli lubicie słodkiego grzańca, można dodać do niego cukru, miodu lub syropu malinowego.

Deser a’la Kinder Country

Na osłodę poniedziałku mam dla Was deser, który z powodzeniem może być również śniadaniem. Kiedyś Kinder Country był moim ulubionym slodyczem (teraz nieco wyparty przez batonika Knoppers) ale wciąż go uwielbiam. Ta sloiczkowa wersja jest zrobiona na bazie kaszy manny, serka homogenizowanego oraz ekspandowanej gryki (można zastąpić innym ekspandowanym ziarnem).
 
Skladniki:
40g kaszy manny
250ml mleka
Ok. 20g ekspandowanego ziarna
1-2 łyżeczki erytrytolu / cukru
200g serek homogenizowany waniliowy
 
1 rządek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
Ok. 2 łyżki mleka
Batonik Kinder country
Ekspandowane ziarno do posypania
 
Przygotowanie:
Robimy polewę z czekolady i ok. 2 łyżek mleka (najlepiej w kąpieli wodnej bądź najniższej mocy palnika).
Kaszę mannę gotujemy z mlekiem i słodzikiem. Po ugotowaniu i delikatnym ostygnięciu, dodajemy serek oraz ziarno ekspandowane i mieszamy. Do słoiczków nakładamy odrobinę polewy, a następnie przygotowaną masę. Posypujemy ekspandowanym ziarnem, polewamy pozostałą polewą i umieszczamy pół batonika na górze deserku. Z podanych składników otrzymamy dwie porcje.