
W ramach dzisiejszego posta mam dla Was przepis na kokosowe gofry z sosem mango-kokos. Pierwszy raz używałam mąki kokosowej, więc nieco się obawiałam efektu. Najczęściej jest używana jako dodatek, ponieważ jest specyficzna, jednak chciałam zrobić gofry z użyciem wyłącznie tej mąki „tak na próbę”. Jeśli oczekujecie chrupiących gofrów, zawiedziecie się. Gofry są super miękkie, nawet kolejnego dnia. Ale jakie one są dobre! Delikatnie kokosowe ciasto i ten sos…mniam! Łapcie przepis:
Składniki:
- 4 jajka
- 100g mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400ml mleka
- Kilka kropel olejku waniliowego
Składniki na sos:
- 1 szklanka pulpy z mango
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, pozostałe składniki miksujemy ze sobą. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy kilka min (u mnie piekły się bardzo szybko). Podajemy z sosem mango-kokos.