Kokosowe gofry z sosem mango-kokos

W ramach dzisiejszego posta mam dla Was przepis na kokosowe gofry z sosem mango-kokos. Pierwszy raz używałam mąki kokosowej, więc nieco się obawiałam efektu. Najczęściej jest używana jako dodatek, ponieważ jest specyficzna, jednak chciałam zrobić gofry z użyciem wyłącznie tej mąki „tak na próbę”. Jeśli oczekujecie chrupiących gofrów, zawiedziecie się. Gofry są super miękkie, nawet kolejnego dnia. Ale jakie one są dobre! Delikatnie kokosowe ciasto i ten sos…mniam! Łapcie przepis:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100g mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400ml mleka
  • Kilka kropel olejku waniliowego

Składniki na sos:

  • 1 szklanka pulpy z mango
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, pozostałe składniki miksujemy ze sobą. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy kilka min (u mnie piekły się bardzo szybko). Podajemy z sosem mango-kokos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *