Jajka sadzone w gofrownicy

Pomyślałam przy okazji robienia śniadania, że ciekawe może być dla Was pokazanie kilku opcji na wykorzystanie gofrownicy, innych niż zrobienie gofrów. Dzięki tym rozwiązaniom, przy przygotowaniu takiego śniadania nie musiałam „brudzić” kilku sprzętów tj. patelni, garnka, tostera – wystarczył mi jeden. Użyłam gofrownicy do grzanek, podsmażenia parówek i zrobienia jajek sadzonych. O ile dwie pierwsze opcje są proste i raczej nie wymagające dodatkowego opisu, to powiem Wam jak przyrządzić takie jajka w gofrownicy.


Co będzie potrzebne:

  • Jajko
  • Sól i pieprz
  • Olej


Natłuszczamy gofrownicę olejem i rozbijamy jajko na środku kratki na gofry. Używając drewnianej szpatułki, rozprowadzamy białko tak, żeby znalazło się w zagłębieniach kratki (zdjęcie nr 2). Chwilę czekamy aż białko się zetnie. Pamiętajcie aby nie zamykać gofrownicy, bo żółtko zostanie zgniecione i się rozleje.

Takie jajko podałam z parówkami i grzankami przyrządzonymi w gofrownicy. Pamiętajcie, że teraz bardzo ważne jest wzmacnianie odporności więc jedzmy dużo warzyw. Ja zrobiłam prosta i szybką sałatkę z roszponki, pomidorów, czerwonej cebuli i ziaren słonecznika. Polałam ją olejem konopnym firmy@biolavit który miałam okazję przetestować. Olej konopny wyróżnia się przyjemnym orzechowym smakiem i wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Między innymi, podnosi odporność (!), ponadto zmniejsza poziom złego cholesterolu. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę A, E, B1, B2, B6, magnes, potas.. i wiele innych. Mogę szczerze polecić. Pamiętajcie tylko, że podgrzany traci swoje prozdrowotne właściwości, więc spożywajcie go wyłącznie na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *