
Dziś mam dla Was deser panna cotta – pierwszy raz robiłam go sama. Wyszedł mi bardzo dobry więc dzielę się z Wami przepisem.
Co będzie potrzebne:
- 200ml mleka
- 15g odżywki białkowej (najlepiej kokosowej lub waniliowej)
- 8g żelatyny
- 10g erytrytolu
- + Ok 50-100g mango do podania (może być mrożone)
Mleko wlewamy do garnuszka i dodajemy żelatynę. Podgrzewamy chwilę aby żelatyna się rozpuściła (nie doprowadzając do gotowania się mleka). Pod koniec dodajemy odżywkę, erytrytol i mieszamy. Zdejmujemy całość z ognia i chwilę miksujemy/blendujemy. Przelewamy do foremek (u mnie wyszły 2 małe jak na zdjęciu, można zrobić też jedną większą z podanych proporcji). Umieszczamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podajemy ze zblendowanym mango.
Całość: 208kcal, B: 25, T: 3.3, W: 19.4