Racuchy z jabłkami z gofrownicy

Po prostu pyszne! Dla porównania zrobiłam również racuchy w wersji tradycyjnej – zarówno placuszki jak i gofry są chrupiące. Do gofrów jednak używamy mniejszą ilość oleju – wyłącznie do natłuszczenia foremki. Jeśli nie macie gofrownicy, możecie wykorzystać przepis do zrobienia racuszków na patelni. Nie są zbyt fit – zawierają cukier, „białą” mąkę ale są taaakie dobre.. 🙂 Uwielbiam racuchy a Wy?

Co będzie potrzebne:

200ml mleka
200g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
30g cukru (lub więcej – ja wolę średnio słodkie a posypać toną erytrytolu w pudrze ;))
1 jajko
2 jabłka
Olej do wysmarowania gofrownicy
Cukier puder lub sproszkowany erytrytol do podania

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać (żeby było letnie /ciepłe). Rozkruszyć drożdże, dodać mleko, 20g cukru, 80g mąki – wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po upływie tego czasu dodać pozostałą mąkę, jajko, cukier i wymieszać. Można spróbować odrobinkę masy i ocenić czy chcemy jeszcze słodsze ciasto i ewentualnie dodać cukru. Dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Smażyć w natłuszczonej i nagrzanej gofrownicy kilka minut. Posypujemy cukrem pudrem (ja użyłam sproszkowanego erytrytolu). Spożywamy od razu, ponieważ po odstawieniu na kilka minut robią się gumowe. Z podanych składników wyszły 4 racuchy i 8 niewielkich gofrów).

183.6kcal, B: 6.2, T: 2.5, W: 35.4

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *