Cynamonowe gofry z sosem kokosowo-waniliowym

Ostatnio jedna osoba zapytała, czy mogę polecić przepis do słabej gofrownicy – wydaje mi się, że ten będzie odpowiedni, ponieważ gofry wychodzą mega chrupiące nawet w gofrownicy paluszkowej, która ma mniejszą moc niż moja podstawowa z Dezala.
Poniżej podaję przepis na sos kokosowo-waniliowy.

Gofry:

  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 170g mąki bezglutenowej – u mnie jaglana
  • 70g mleka (ok. ¼ szklanki)
  • 40 g oleju rzepakowego (3-4 łyżki)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • odrobina oleju do przesmarowania gofrownicy

Sos kokosowo-waniliowy:

  • 200ml mleczka kokosowego
  • 15g erytrytolu
  • Odrobina wanilii/ kilka kropel olejku waniliowego
  • 15g skrobii kukurydzianej / mąki kukurydzianej / skrobii ziemniaczanej

Składniki na gofry wymieszać. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Pieczemy gofry kilka minut.

Mleczko wraz ze skrobią, erytryrolem i wanilią gotujemy kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *