
Ostatnio jedna osoba zapytała, czy mogę polecić przepis do słabej gofrownicy – wydaje mi się, że ten będzie odpowiedni, ponieważ gofry wychodzą mega chrupiące nawet w gofrownicy paluszkowej, która ma mniejszą moc niż moja podstawowa z Dezala.
Poniżej podaję przepis na sos kokosowo-waniliowy.
Gofry:
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 170g mąki bezglutenowej – u mnie jaglana
- 70g mleka (ok. ¼ szklanki)
- 40 g oleju rzepakowego (3-4 łyżki)
- płaska łyżeczka cynamonu
- odrobina oleju do przesmarowania gofrownicy
Sos kokosowo-waniliowy:
- 200ml mleczka kokosowego
- 15g erytrytolu
- Odrobina wanilii/ kilka kropel olejku waniliowego
- 15g skrobii kukurydzianej / mąki kukurydzianej / skrobii ziemniaczanej
Składniki na gofry wymieszać. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Pieczemy gofry kilka minut.
Mleczko wraz ze skrobią, erytryrolem i wanilią gotujemy kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości.