Czosnkowy chlebek do odrywania

Ostatnio ciągle robię drożdżowe wypieki. Od kiedy mam mikser i nie muszę ręcznie wyrabiać ciasta to czysta przyjemność. Pochwalę się Wam moim przepisem na rwany chlebek czosnkowy. Jest genialny! Mięciutki w środku, pięknie pachnący, cudowny w smaku. Zakochałam się w nim, Wam na pewno również się spodoba!

Chlebek:

600g mąki
45g świeżych drożdży
280ml letniej wody
40g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Masło czosnkowe:

3 ząbki czosnku
60g masła
10g natki pietruszki
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżeczką cukru i letnią/ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło. Po upływie tego czasu, dodajemy do zaczynu mąkę, roztopione masło, sól, i jajko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy masło czosnkowe – rozdrabniamy czosnek przez praskę. Dodajemy masło, pokrojoną natkę pietruszki (lub inne zioła), sól i mieszamy aż się składniki dobrze połączą.
Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką na duży prostokąt o grubości 0.5cm. Smarujemy masłem czosnkowym. Kroimy ciasto na ok. 6 pasków (o szerokości 5cm) wzdłuż dłuższego boku.

Każdy z pasków składamy w harmonijkę. Układamy harmonijki bokiem w foremce (nie przejmujcie się, że ciasta nie wystarcza na wyłożenie całej – urośnie podczas pieczenia).

Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy chlebek 30 minut (możecie przytrzymać go chwilę dłużej).

Chlebek jest przepyszny. Jeśli macie te składniki w domu koniecznie go zróbcie! Jeżeli nie, idźcie po nie do sklepu, naprawdę warto.

Całość: 3004kcal, B: 81.0, T: 96.2, W: 44.6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *