Serniczkowe tosty francuskie z gofrownicy z sosem malinowym

Dziś przepis na idealne śniadanie choć TAKIE tosty możecie zrobić i zjeść też na kolację czy nawet…deser. Usmażyłam je w gofrownicy ale równie dobrze można użyć patelni (wówczas trzeba będzie uważać przy ich odwracaniu celem usmażenia na drugiej stronie). Dodatki, czyli ser i sos malinowy, wkładamy do kanapki jeszcze przed jej smażeniem, dzięki czemu wszystkie warstwy są gorące a to nadaje im jeszcze lepszego smaku – jakbyście jedli serniczek prosto z piekarnika. Te tosty są szybkie, pyszne i do tego mogą być bardzo zdrowym posiłkiem (to już zależy od rodzaju pieczywa, jakiego użyjecie). Potrzeba Wam jedynie kilku chwil aby zrobić sobie takie królewskie tosty. Ja na pewno wkrótce znowu je przygotuję bo są mega!

Składniki:

  • Pół chleba tostowego (lub chałki bądź innego pieczywa)
  • 2 jajka
  • 30ml mleka
  • 10g pudru z erytrytolu
  • Kilka świeżych malin do podania (opcjonalnie)


Farsz sernikowy:

  • 250g twarogu
  • 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym
  • 40g pudru z erytrytolu
  • 100g jogurtu naturalnego


Sos malinowy:

  • 220g malin (u mnie mrożone)
  • 30g erytrytolu

Przygotowanie:

W rondelku na niewielkim ogniu podgrzewamy kilka minut zamrożone maliny z erytrytolem aż do rozpuszczenia się malin a następnie zgęstnienia sosu.
Twaróg blendujemy z serkiem homogenizowanym, pudrem z erytrytolu i jogurtem.
Jajko łączymy z mlekiem i pudrem z erytrytolu.
Natłuszczamy i nagrzewamy gofrownicę. Na kromkę chleba dajemy ok. 2 płaskie łyżki twarogu, czubatą łyżeczkę sosu malinowego. Przykrywamy drugą kromką. Ostrożnie moczymy powstałą kanapkę z dwóch stron w masie jajecznej. Smażymy w gofrownicy ok 3 minuty. Uwaga – nie dociskamy gofrownicy, jedynie delikatnie powinna opierać się o górną kromkę. Z podanych proporcji wychodzi ok. 5 tostowych kanapek serniczkowych.

264.6kcal, B: 17.8, T: 6.5, W: 34.2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *