
Słodkie, mocno czekoladowe. Po upieczeniu mięciutkie – później stają się bardziej kruche. Są z mąki owsianej (można zblendować płatki owsiane) i słodzone erytrytolem – więc są całkiem zdrową przekąską. W środku znajdują się kawałki czekolady – mi najbardziej te ciastka smakują gorące, kiedy ta czekolada jest jeszcze płynna. Takie czekoladowe ciacha są idealnym dodatkiem do kawy lub kakałka w zimowy dzień.
Składniki:
150g mąki owsianej / zmielonych płatków owsianych
50-55g erytrytolu
20g ciemnego kakao
30g roztopionego masła
20g masła z nerkowców / orzechów ziemnych
50g pokruszonej gorzkiej czekolady
20ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy. Dodajemy roztopione masło, mleko, masło orzechowe i jajko. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy. Formujemy ciastka – ja masę rozpłaszczyłam na silikonowej macie i rozwałkowałam, a następnie wycinałam okręgi za pomocą kubka. Pieczemy 13-15 min w 180 stopniach. Z podanych proporcji wychodzi 12 dużych ciastek.