Pomidorowe spaghetti z krewetkami

Mam dla Was dziś przepis na prosty i szybki makaron z krewetkami – szybki, pod warunkiem, że nie liczymy czasu poświęconego na obranie krewetek. Jestem ciekawa jak Wam się spodoba ten przepis, ja taki makaron uwielbiam!
 
Składniki:
250g makaronu spaghetti
350g mrożonych krewetek (u mnie argentyńskie)
150ml wody (może być też białe wino)
Puszka krojonych pomidorów
10 pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka ostrej papryki
Sól do smaku (u mnie szczypta)
Parmezan do podania
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Krewetki obieramy z pancerzy (jeśli są mrożone to najpierw je rozmrozić) i usuwamy „żyłki”. Natkę pietruszki kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię wlewamy oliwę i nagrzewamy ją. Smażymy krewetki przez ok minutę z każdej strony. Zdejmujemy je z patelni. Na patelnię wrzucamy czosnek oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Chwilę smażymy. Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy wodę, paprykę, sól oraz część natki pietruszki. Smażymy kilka minut doprowadzając do redukcji sosu. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki oraz ugotowany makaron i mieszamy całość. Makaron podajemy posypany parmezanem oraz natką pietruszki. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *