Zupa krem z pieczarek

Od wczoraj moja droga do pracy to prawdziwa przeprawa – nie kursujące tramwaje, opóźnienia i stłuczki. Zima zaskoczyła drogowców. W takie dni często decyduję się na zupy – to idealny posiłek na rozgrzanie. Próbowaliście kremu z pieczarek? Jest bardzo smaczny i pięknie pachnie – szczególnie jeśli użyjecie tych brązowych, które mają bardziej intensywny aromat. Co prawda kolor tej zupy nie jest najpiękniejszy dlatego podajcie ją z dodatkami takie jak natka pietruszki, śmietana czy podsmażone pieczarkami, wtedy jej wygląd będzie zachwycać tak samo jak jej smak.
 
Zupa-krem:
500g pieczarek (u mnie brązowe)
750ml bulionu
1 cebula
1 łyżka masła
1 niewielki ziemniak
1 mała marchewka
½ pietruszki
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz do smaku
 
Dodatki:
Natka pietruszki
Śmietana 18%
Chleb/bagietka
 
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w piórka i pieczarki w plasterki. Smażymy cebulę i pieczarki na maśle w garnku/woku/dużej patelni przez kilka minut. Możemy wyjąć kilka plasterków pieczarek jeśli chcemy je wykorzystać do podania. Kroimy warzywa, przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaka i czosnek do pieczarek. Smażymy kilka minut. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu 15 minut pod przykryciem. Blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z podpieczoną w tosterze bagietką, śmietaną, natką pietruszki i podsmażonymi plasterkami pieczarek. Z podanych składników uzyskamy 4 porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *