Wegańskie tartaletki z masłem orzechowym i dżemem malinowym

Podzielę się z Wami przepisem na pyszne, słodkie tartaletki. Dżem w połączeniu z masłem orzechowym to miłość, więc możecie rozważyć ich zrobienie na Walentynki. Są zdrowe, wegańskie, bezglutenowe, keto… więc niemal dla każdego 😉 naprawdę polecam! Wychodzą mega. Najlepiej smakują w dzień, w którym były zrobione, jeśli jednak wiecie że zjecie je kolejnego dnia to warto dopiero wtedy wypełnić je nadzieniem, żeby nie zmiękły przez noc (choć i w takiej wersji były smaczne choć mniej kruche).
 
Tartaletki:
90g masła orzechowego
110g mąki kokosowej
45ml oleju
20g erytryrolu
¼ łyżeczki soli
 
Do nadzienia można użyć gotowego dżemu, ja zrobiłam mus z poniższych składników:
200g mrożonych malin
60ml wody
10g erytrytolu
1 łyżka nasion chía
 
Dodatkowo:
Masło orzechowe
Orzechy ziemne
 
Przygotowanie:
 Łączymy ze sobą dokładnie składniki na tartaletki aż powstanie lepiąca się masa. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Wylepiamy brzegi foremek od muffinek ciastem (powinno wystarczyć na 9 foremek). Pieczemy przez 12-15 minut w 180 stopniach. Po tym jak się schłodzą, możemy wyciągnąć je z foremek. Do tartaletek dajemy pół łyżeczki masła orzechowego i ok. 1-2 łyżki dżemu. Z podanych składników wychodzi 9 tartaletek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *