Czekoladowa granola z orzechami laskowymi

W tym poście mam dla Was przepis na czekoladową granolę z duuużą ilością orzechów laskowych (oczywiście można zastąpić innymi, bądź mieszanką orzechów). Do tego owoce i jogurt – z takim śniadaniem można zaczynać dzień!

Składniki:
300g płatków owsianych
150g orzechów laskowych
20g kakao
150g syropu klonowego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
50g gorzkiej czekolady
10g płatków kokosa (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Płatki owsiane, orzechy, kakao, syrop klonowy i olej mieszamy ręcznie aż składniki się połączą. Układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy 20-25 minut mieszając co 5 minut – aż do zarumienienjaia. Uważamy jednak, aby granola się nie przypaliła. Wyciągamy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia (wówczas nabierze chrupkości). Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość. Z podanych składników otrzymamy ok 600g granoli.

Przechowywać w zamkniętym słoiku do 2 tygodni. Podawać z jogurtem / mlekiem / bądź podjadać bez dodatków 😉

w 100g: 436kcal, B: 9.0, T: 15.1, W: 51.2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *