Bezglutenowe gofry czosnkowe

Nie wiem jak mogłam nie wpaść na to wcześniej i dopiero teraz zrobić czosnkowe gofry. Wyjęte prosto z gofrownicy pięknie pachną (o ile ktoś lubi zapach czosnku) i smakują jak chlebek czosnkowy! Gofry podałam z twarożkiem i warzywami oraz skropiłam całość sokiem z cytryny. To wszystko sprawiło, że całość jest lekka, przyjemna a do tego zdrowa. Choć jeszcze nie mamy wiosny, a i temperatura za oknem nie wskazuje na jej rychłe nadejście, to moje podniebienie już woła o takie właśnie wiosenne smaki. Zachęcam do zapisywania przepisu i przyrządzenia sobie takiego śniadania.

Składniki:
100g mąki kukurydzianej
50g mąki ryżowej
150ml mleka
2 jajka
3 duże/4 mniejsze ząbki czosnku
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatki:
Rzodkiewka
Ogórek
Twarożek
Pędy groszku/kiełki dowolnych roślin (jadalnych ;))
Twarożek
Cytryna
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Mąki, mleko, żółtka, proszek do pieczenia i czosnek mieszamy bądź miksujemy ze sobą aż do powstania jednolitej masy. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy na natłuszczonej i nagrzanej gofrownicy kilka minut (u mnie 3). Z podanych proporcji otrzymamy 4 gofry. Możemy podać z dowolnymi dodatkami – u mnie twarożek, warzywa i pędy groszku.

bez dodatków: 196kcal, B: 7.7, T: 4.5, W: 30.1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *