Ziemniaki Hasselback z cytrynowym aïoli

Zapraszam na pyszne, pieczone ziemniaczki. Wbrew pozorom ich zrobienie jest bardzo proste. My zjedliśmy je z cytrynowym aïoli – w wersji bardziej fit można zrobić cytrynowy jogurt bądź tzatziki. Ja kocham ziemniaki w każdej odsłonie więc chyba nie będę do końca obiektywna mówiąc, że są genialne. Chociaż są, bo i mój M. również się nimi zachwycał 😉 Można zjeść same z sosem bądź podać je jako dodatek do obiadu.

Składniki:
1kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
1 łyżka masła
Świeży rozmaryn lub ulubione zioła

Cytrynowe aïoli:
½ szklanka oliwy
Sok z 1/4 cytryny
1 żółtko
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Myjemy i szorujemy skórki od ziemniaków (można też je obrać). Nacinamy co 2-3mm nie przecinając ziemniaka. Naczynie żaroodporne natłuszczamy jedną łyżką oleju. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym nacięciami do góry. Kroimy czosnek na mniejsze kawałki i dorzucamy do ziemniaków, posypujemy solą. Polewamy całość pozostałym olejem/oliwą. Pieczemy przez pół godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Po upływie tego czasu, kładziemy na nie kawałki masła, posypujemy rozmarynem, odwracamy nacięciami ku dołowi i wstawiamy na kolejne pół godziny do piekarnika – tym razem pieczemy bez przykrycia.

Cytrynowe aïoli: w wysokim naczyniu blendujemy żółtka, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu dolewamy powoli oliwę ciągle blendując aż powstanie jasna i gęsta masa. Przechowujemy w lodówce przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *