Wegański tofurożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem

Sama nie do końca wierzyłam, że tofu przyrządzone w taki sposób może smakować jak twaróg – a jednak! Takie (śnia)danie może być wybawieniem dla osób na diecie wegańskiej czy unikających nabiału. Mój M. 3x podczas jedzenia dopytywał „ale dodałaś tofu DO twarogu, tak?” 🙂 Myślę, że gdybyście przyrządzili to danie bliskim, byliby pewni, że jedzą właśnie twaróg. Dla mnie twarożek/tofurożek z warzywami a do tego świeże pieczywo to idealne wiosenne śniadanie. Spróbujcie sami tofu w takiej wersji!

Składniki:
180g tofu (naturalnego)
100g jogurtu roślinnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
4 rzodkiewki
Szczypiorek

Przygotowanie:
Tofu odsączamy. Przekładamy do miseczki i rozdziabujemy widelcem. Dodajemy jogurt, sok z cytryny, sól oraz pieprz, rzodkiewki, szczypiorek i mieszamy całość. Odkładamy do lodówki (najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem, żeby przez noc składniki się „przegryzły”).
Można jeść z miseczki lub zastosować jako pastę do pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *