Owsiane drożdżówki z serem i rabarbarem

Dzisiaj mam dla Was przepis na drożdżowe bułeczki wypełnione twarogiem, z dodatkiem rabarbaru oraz owsianej kruszonki.

Składniki:
350g mąki owsianej
150g mąki pszennej
40g drożdży
2 jajka
225g mleka
100g erytrytolu
1 łyżka cukru
60g masła

Nadzienie serowe:
250g twarogu
2 łyżki erytrytolu
1 żółtko

Kruszonka:
40g mąki owsianej
20g masła
20g erytrytolu

+ 1 jajko
+ 3 laski rabarbaru
+ 1 łyżka erytrytolu

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 20 min (w ciepłe miejsce). Rozpuszczamy masło (60g). Mieszamy mąkę, jajka i zaczyn, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy na 1h pod przykryciem. Twaróg mieszamy z erytrytolem i żółtkiem. Łączymy składniki na kruszonkę. Rabarbar kroimy i mieszamy z 1 łyżką erytrytolu.
Ciasto dzielimy na 10 części i robimy kule (w razie w dodajemy mąkę, jeżeli ciasto się za bardzo klei do rąk). Kładziemy je na papierze do pieczenia i spłaszczamy. Robimy wgłębienia na środku (pozostawiając ok 1cm „rantu”). W wgłębienia umieszczamy ser, posypujemy rabarbarem, smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy bułki na 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Pieczemy 15 minut. Z podanych składników otrzymamy 10 drożdżówek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *