Sałatka Caprese z truskawkami

Niedawno robiłam Caprese z nektarynkami i bardzo mi pasował ich dodatek, postanowiłam tym razem spróbować z truskawką i pominąć pomidora. Całość skropiłam sosem na bazie octu balsamicznego. Wyszło meeega!

Składniki:
Ok. 250g truskawek
Dwie garści świeżej bazylii
2 opakowania mozzarelli

Sos:
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu (może być też syrop klonowy)
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Truskawki dzielimy na ćwiartki. Kroimy bazylię i mozzarellę. Umieszczamy w miseczce (lub w dwóch, jeśli od razu porcjujemy). Mieszamy składniki na sos i polewamy nim sałatkę.
Z podanych składników uzyskamy dwie porcje sałatki. Można podać z grzankami lub spożywać bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *