Racuchy z borówkami

U mnie były wczoraj na śniadanie – Wy możecie zrobić je np. dziś na kolację! Są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają użycia drożdży. W cieście znajdują się borówki – uwielbiam je.

Składniki:
200g mąki pszennej (można zamienić na np. ryżową)
200ml mleka
2 jajka
4 łyżeczki erytrytolu lub innego słodzika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Duża garść borówek

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka, mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia dokładnie łączymy. Dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie łączymy całość. Najlepiej odstawić na kilkanaście minut (ale nie jest to niezbędne). Smażyć na patelni przesmarowanej olejem. Z podanych składników uzyskamy ok. 15 racuchów (jeśli chcemy mniej, możemy zmniejszyć proporcje np. o połowę).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *