Gofry żytnie z orzechowym twarożkiem i truskawkami

Chyba po raz pierwszy zrobiłam (udane i chrupiące) gofry z mąki żytniej. Z dodatkiem orzechowego twarożku i truskawek (które ja ostatnio dodaje do wszystkiego) stanowią pyszną i zdrową opcją śniadaniową.

Składniki:
3/4 szklanki mąki żytniej
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka erytrytolu

250g twarogu
80g mielonych orzechów włoskich
50g jogurtu naturalnego
30g miodu lub innego słodzika

+ truskawki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na gofry mieszamy. Pieczemy w natłuszczonej i nagrzanej gofrownicy partiami po kilka minut.
Łączymy twaróg z orzechami, jogurtem oraz miodem. Gofry podajemy z twarożkiem oraz pokrojonymi truskawkami. Z podanych proporcji uzyskamy 5 gofrów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *