Cytrynowe frytki z rozmarynem

Kocham frytki. Próbowałam już setki rodzajów frytek – choć najczęściej powracam do domowych z Cheddarem lub posypanych owczym serem. Dzisiaj naszła mnie ochota na frytki cytrynowe – próbowaliście już takich?

Składniki:
500g ziemniaków
3 łyżki oleju
Sok z 1/3 cytryny
Skórka z 1/3 cytryny
Sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki)
Świeży rozmaryn (bądź 1 płaska łyżeczka suszonego)

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ziemniaki kroimy w paski. Mieszamy z olejem, sokiem z cytryny, startą skórką, solą oraz rozmarynem. Pieczemy ok 30 minut.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiące frytki, płuczemy je najpierw w zimnej wodzie (nawet ze 3 razy, żeby pozbyć się skrobii z wierzchniej warstwy) a później umieszczamy w misce z wodą i cukrem na 40 minut. Później umieszczamy na papierowym reczniku i osuszamy (a pieczemy z wykorzystaniem termoobiegu). Ja jednak zwykle pomijam te kroki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *