Bułki do burgerów robiłam już wielokrotnie. Przed podzieleniem się przepisem powstrzymywał mnie… strach przed stylizacją burgera 😉 Jak na pierwszy raz jestem zadowolona! Burgery są bezmięsne – użyłam do nich wegańskich burgerów z karczocha od firmy @koro_poland

Składniki:
250g mąki
15g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
150ml mleka
30g masła
1 jajko
1 żółtko
Czarnuszka
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozkruszamy, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki (z drugiego naczynia). Mieszamy i pozostawiamy na 10 min pod przykryciem. Mieszamy wyrośnięty rozczyn z mąką, mieszamy mikserem, dodajemy po chwili jajko w następnie roztopione masło. Wyrabiamy kilka minut. Przykrywamy i odstawiamy na ok 1h. Po tym czasie, dodajemy odrobinę mąki i lepimy 5 kulek. Odstawiamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pod przykryciem na kilka minut. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką a następnie pieczemy 15 minut w 210 stopniach.
Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie:
– sałata
– pomidor
– burgery z karczocha od @koro_poland
– ser do tostów
– czerwona cebula
– ketchup