Pieczone ravioli z jabłkiem, cynamonem i serem żółtym

Dziś słodko-słone jabłkowo-serowe kieszonki z kruchego ciasta z dodatkiem sera. Pachną obłędnie cynamonem a do tego mają perfekcyjnie zbilansowane smaki. Te przekąski sa idealne na ciepło – do ich przygotowania użyłam sera żółtego Hochland Gouda, który genialnie się ciągnie a jego smak jest uniwersalny. Jest kremowy, dzięki czemu i na zimno te „ravioli” świetnie smakuje.

Składniki:
250g mąki
140g masła
3 plastry sera żółtego Hochland Gouda
60-90ml wody

1 jajko
2 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
Kilka plastrów sera żółtego Hochland Gouda
75g cukru + do posypania
1 łyżka mąki 
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą. Zimne masło ścieramy na tarce, plastry sera siekamy na drobno. Łączymy z mąką. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie się dobrze kleić. Robimy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Obieramy i kroimy drobno jabłka. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, cukier, sok z cytryny, łyżkę mąki. 

Rozbijamy jajko do miski i mieszamy.

Wałkujemy ciasto, wycinamy kółka Nakładamy na środek kółka odrobinę sera żółtego oraz farszu, smarujemy boki jajkiem i sklejamy z „pustym” kółkiem z ciasta. Łączymy dokładnie rękami a następnie widelcem. Smarujemy jajkiem. Robimy tak z pozostałymi kółkami, pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *