Mango sticky rice

Jeśli lubicie mango i kokos, na pewno również Wam ten tajski deser przypadnie do gustu!
 
Składniki:
215g kleistego ryżu (np. takiego do sushi)
250g mleczka kokosowego
250g wody
3 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Szczypta soli
2 mango
1-2 łyżki podprażonego sezamu
¼ limonki
Listki mięty do dekoracji
 
Przygotowanie:
Kilkukrotnie przepłukujemy ryż zalewając go wodą w garnku aż do momentu aż będzie przejrzysta. Odsączamy i zalewamy 250g zimnej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Odstawiamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut – aż ryż wchłonie wodę. Mleko kokosowe gotujemy z cukrem i szczyptą soli. ¾ mleka wlewamy do ryżu i mieszamy. Robimy polewę – skrobię ziemniaczaną rozprowadzamy w 3 łyżkach wody a następnie mieszamy z pozostałym mlekiem kokosowym i zagotowujemy.
Mango obieramy i kroimy, układamy na talerzu i polewamy sokiem z limonki. Podajemy z ryżem, który polewamy przygotowaną polewą i posypujemy podprażonym sezamem. Dodajemy listki mięty dla dekoracji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *