Deser a’la Kinder Country

Na osłodę poniedziałku mam dla Was deser, który z powodzeniem może być również śniadaniem. Kiedyś Kinder Country był moim ulubionym slodyczem (teraz nieco wyparty przez batonika Knoppers) ale wciąż go uwielbiam. Ta sloiczkowa wersja jest zrobiona na bazie kaszy manny, serka homogenizowanego oraz ekspandowanej gryki (można zastąpić innym ekspandowanym ziarnem).
 
Skladniki:
40g kaszy manny
250ml mleka
Ok. 20g ekspandowanego ziarna
1-2 łyżeczki erytrytolu / cukru
200g serek homogenizowany waniliowy
 
1 rządek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
Ok. 2 łyżki mleka
Batonik Kinder country
Ekspandowane ziarno do posypania
 
Przygotowanie:
Robimy polewę z czekolady i ok. 2 łyżek mleka (najlepiej w kąpieli wodnej bądź najniższej mocy palnika).
Kaszę mannę gotujemy z mlekiem i słodzikiem. Po ugotowaniu i delikatnym ostygnięciu, dodajemy serek oraz ziarno ekspandowane i mieszamy. Do słoiczków nakładamy odrobinę polewy, a następnie przygotowaną masę. Posypujemy ekspandowanym ziarnem, polewamy pozostałą polewą i umieszczamy pół batonika na górze deserku. Z podanych składników otrzymamy dwie porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *