Ciastka Lotus z gofrownicy

Czy ktoś tutaj nie zna ciastek Lotus? Ja znam je dopiero od niedawna ale zajęły stałe miejsce w moim sercu i żołądku – są kruche, o bardzo korzennym smaku.
Dziś zapraszam do skorzystania z przepisu na ciastka Lotus… z gofrownicy. Mega szybkie w przygotowaniu a czas pieczenia to 3 minuty.

Składniki:
200g mąki
120g zimnego masła
110g cukru brązowego muscovado bądź kokosowego
25ml mleka
Przyprawy: ½ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki goździków, ¼ łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej, białego pieprzu, kardamonu

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Łączymy z masłem i mlekiem – ja zrobiłam to w mikserze. Niewielkie porcje przygotowanej masy umieszczamy w nagrzanej gofrownicy. Pieczemy 3 minuty. W momencie wyciągania ciastek z gofrownicy mogą wydawać się miękkie ale w przeciągu minuty stają się twarde i kruche.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *