
Czy jest ktoś, kto nie lubi gorącego, ciągnącego się sera? Te gofry są genialne. Ja je zrobiłam w gofrownicy frytkowej ale oczywiście można je usmażyć w zwykłej i będą tak samo dobre. Przepis jest bardzo prosty, znajdziecie go poniżej.
Co będzie potrzebne:
- 1-2 kulki mozzarelli (u mnie dwie)
- Pół szklanki dowolnej mąki
- Pół szklanki bułki tartej lub czerstwe pieczywo
- 2 jajka
Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych misek. Jeśli nie mamy bułki tartej, możemy użyć czerstwego pieczywa lub podgrzać je w tosterze a następnie rozdrobnić blenderem. Jajka wbijamy do kolejnej miski i rozbełtujemy je. Mozzarellę kroimy na 4 paski, które dzielimy wzdłuż na pół – uzyskując 8 paseczków. Obtaczamy każdy pasek mozzarelli w jajku, mące, znów w jajku i następnie w bułce tartej.
Natłuszczamy i nagrzewamy gofrownicę i układamy zachowując odstępy. Smażymy ok. 2 minuty.
Podajemy z dowolnymi dodatkami. My zjedliśmy je z sosem pomidorowym na bazie passaty.
