Czekoladowo-orzechowe kulki mocy… z gofrów

Na ten pomysł wpadłam przeglądając relację @anonimowa.od.kuchni która zrobiła bajaderki z resztek tortów i ciast. Spojrzałam na gofry leżące na stole i…oglądaliście bajkę „Pomysłowy Dobromir”? Właśnie tak wyglądał mój proces myślowy 😉 Po kilku sekundach biegałam po kuchni w poszukiwaniu składników i zabrałam się do tworzenia tych kuleczek. Jestem z siebie naprawdę dumna bo wyszło bardzo smacznie.

Co będzie potrzebne:

  • 100g gofrów
  • 50g daktyli
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki kakao (+ kakao do obtoczenia kuleczek)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 20ml mleka

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Do małej miseczki wsypujemy kakao, które będzie nam służyło do obtoczenia kulek. Rozdrabniamy w malakserze kolejno poszczególne składniki – gofry, orzechy, daktyle. Dodajemy syrop klonowy, kakao, masło orzechowe oraz mleko. Łączymy wszystkie składniki – ja wymieszałam je ręcznie do momentu, gdy zaczęły się sklejać. Bierzemy niewielką ilość klejącej się masy w dłonie i lepimy kulkę, którą następnie obtaczamy w kakale. Powtarzamy czynność aż do skończenia się masy. Mi z podanych proporcji wyszło 10 kulek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *