Gofry brokułowo-ziemniaczane z fetą

Dziś przychodzę do Was z kolejnymi, pysznymi goframi. Pierwsze moje podejście do nich było nieudane ale udało się tak zmodyfikować przepis, że wychodzą chrupiące mięciutkie w środku. Warunkiem chrupkości jest ich zjedzenie od razu, bo potem robią się miękkie (ale wciąż smaczne). Do ich zrobienia możecie wykorzystać ugotowane ziemniaki oraz brokuła z obiadu.

Składniki:

  • 150g ugotowanego brokuła
  • 400g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 4-5 łyżek oleju
  • 30g sera feta
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

Ziemniaki blendujemy, dokładnie łączymy z jajkami, mąką, olejem i jogurtem. Brokuła i fetę kroimy dość drobno, dorzucamy do masy i delikatnie mieszamy. Smażymy na natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicy kilka minut. Z podanych proporcji wyszło mi 9 niewielkich gofrów.

Gofry podajemy z jogurtem naturalnym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *