Kakaowe tosty francuskie z brioszki

Tosty francuskie to idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Robiłam je już wiele razy ale nigdy wcześniej nie dodawałam do nich kakao. Ja zjadłam je dziś na śniadanie ale świetnie spiszą się również na kolację – a do tego kocyk i ciepłe kakałko.

Co będzie potrzebne:

  • Brioszka lub chałka
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mleko, kakao i erytrytol. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Brioszkę kroimy w grube kromki, moczymy w uzyskanej masie. Pieczemy ok. 2 minuty w gofrownicy. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z żurawiną, bananem, granatem i syropem klonowym – po zrobieniu zdjęcia odkryłam, że jak jeszcze dodacie pokrojonego Michałka na górę, to już jest prawdziwy sztos. Masy wystarcza do obtoczenia 8 kromek brioszki /chałki.

1 tost: 172kcal, B: 5.9, T: 7.9, W: 19.3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *