Jabłka z cynamonem pieczone w gofrownicy

Za surowymi jabłkami średnio przepadam, ale uwielbiam przetworzone, w ciastach, smażone czy pieczone. Miałam straszną ochotę na pieczone jabłka ale nie chciało mi się odpalić piekarnika i tak wpadłam na pomysł upieczenia ich w gofrownicy, bo „dlaczego nie” 😉 Szybkie i bardzo proste w wykonaniu, w dodatku przepyszne! Gorące plasterki jabłek z cynamonem są idealne na jesienne dni Jeszcze lepiej smakują przesmarowane dodatkowo miodem, chociaż polecam zrobić to dopiero po usmażeniu, bo poklejona miodem gofrownica do najłatwiejszych w czyszczeniu nie należy Bardzo zachęcam do spróbowania jabłek w takiej formie!

Co będzie potrzebne:

  • Kilka jabłek
  • Cynamon
  • Łyżka oleju do natłuszczenia gofrownicy
  • Miód do przesmarowania jabłek (opcjonalnie)

Usunąć gniazda nasienne z jabłek i pokroić jabłka w plastry. Posypać je cynamonem. Gofrownicę natłuścić i nagrzać. Smażyć jabłka ok 2 minuty. Ostrożnie wyjąć z gofrownicy. Można przesmarować je odrobiną miodu.

[1 jabłko (kilka plastrów)+ miód]: 185kcal, B: 0.9, T: 3.7, W: 37

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *