Tosty francuskie z chałki

Dzisiaj tosty francuskie na słodko z chałki smażone w gofrownicy. Chałkę kocham a takie tosty mogłabym jeść na okrągło. Podałam je z borówkami i jeżynami (tych drugich nie jadłam już kilka lat, zapomniałam jakie są pyszne ;)). Do zrobienia takich tostów możecie użyć również chleba czy bułek, najlepiej czerstwych. To dobry sposób na wykorzystanie starego pieczywa.

Co będzie potrzebne:

  • Pół chałki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • Łyżeczka erytrytolu
  • Szczypta wanilii / aromat waniliowy
  • Borówki, jeżyny lub inne owoce
  • Syrop klonowy

Na gofrownicę wlewamy 1-2 łyżki oleju i nagrzewamy ją.W międzyczasie jajka, mleko, erytrytol i wanilię mieszamy rózgą do połączenia. Chałkę kroimy i moczymy w masie jajecznej. Smażymy w gofrownicy ok. 2 minuty. Podajemy z owocami i syropem klonowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *