Chałwowe bułeczki drożdżowe z pistacjami

Dziś mam dla Was przepis na przecudowne, pięknie pachnące i smakowite, zawijane bułeczki drożdżowe. Bułeczki nadziałam Chałwoladą, czyli kremem składającym się z sezamu oraz daktyli, a także pistacjami. Zróbcie je a przekonacie się jakie są pyszne!

Składniki na bułeczki:

  • 450g mąki
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • 10g cukru
  • 70g erytrytolu
  • 150ml ciepłego mleka
  • 80g masła

Nadzienie:

Przygotowanie:

Rozkruszamy drożdże do miski. Dodajemy ciepłe mleko i cukier, mieszamy. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 20 minut.

W międzyczasie roztapiamy masło.

Po upływie 20 minut, dodajemy pozostałe składniki na ciasto (wraz z rozpuszczonym masłem) do zaczynu. Wyrabiamy ciasto ręcznie bądź robotem kuchennym. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyciągamy ciasto z miski i chwilkę wyrabiamy.

Wałkujemy ciasto na blacie podsypanym mąką na duży prostokąt o grubości 0,5cm.

Jedną połowę ciasta smarujemy Chałwoladą i posypujemy pokruszonymi pistacjami (40g, pozostałe 20g do posypania bułeczek). Ciasto składamy na pół.

Kroimy ciasto na ok. 10 pasków. Każdy z nich skręcamy – tak jak na zdjęciu poniżej.

Skręcone paski zwijamy w ślimaczki.

Każdy ze ślimaczków smarujemy jajkiem i posypujemy pozostałymi pistacjami.

Układamy po 5 na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Z podanych proporcji wychodzi 10 bułeczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *