Mini serniczki marchewkowe

Dzisiejsza propozycja jest łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa zatem sprawdzi się nie tylko na deser ale również na drugie śniadanie czy kolację 🙂

Składniki:
1 duża marchewka
2 jajka
25g mąki owsianej
10g erytrytolu
Kilka orzechów (włoskich lub pecan)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła/oleju do usmażenia

Masa serowa:
250g twarogu
200g jogurtu
60g erytrytolu w pudrze
Odrobina startej wanilii/olejek waniliowy

Przygotowanie:
Zetrzeć marchewkę na tarce bądź rozdrobnić w blenderze. Orzechy połamać na mniejsze kawałki. Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z suchymi składnikami oraz marchewką. Białka ubić na sztywno i dodać do pozostałych składników. Połączyć łyżką. Wylać masę na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i usmażyć najpierw jedną stronę, później przewrócić – jak omleta.

Wszystkie składniki na masę serową łączymy ze sobą blenderem tak, aby powstał krem.

Omleta rozrywamy na mniejsze kawałki. Na dno słoiczków/szklanek układamy kilka kawałków omleta, warstwę masy serowej (ok. 4 łyżeczki), później przekładamy znów kawałkami omleta a na wierzch znów nakładamy masę serową. Możemy na górze ułożyć orzechy bądź ozdobić w inny sposób.
U mnie z podanych składników wyszły 3 porcje (można też zrobić dwie większe).

243kcal, B: 13.1, T: 14.8, W: 15.6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *