Gofry z ciasta francuskiego z jagodami

Opcja dla zabieganych (lub leniwych ;)). Możecie zrobić je na dwa sposoby – można upiec pojedyncze koła z ciasta francuskiego i podać je z owocami bądź jagody umieścić w środku takich gofrów przed upieczeniem. Wówczas uzyskacie „gofrowe jagodzianki”. Obydwie wersje pycha i zachęcam do spróbowania, szczególnie warto gdy zostanie Wam trochę ciasta francuskiego a nie chce Wam się odpalać piekarnika.

Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Jagody (i inne, dowolne owoce)
Słodzik (cukier / cukier puder / erytrytol)

Przygotowanie:
Rozkładamy blat ciasta francuskiego. Wycinamy koła szklanką.

Wersja 1) Pieczemy w gofrownicy ok 3 minuty.

Wersja 2) Na część (połowę) wyciętych kółek nakładamy jagody wymieszane ze słodzikiem (ok. 1 łyżkę). Przykrywamy pozostałymi kółkami i sklejamy boki (najlepiej bardzo dokładnie żeby farsz nie wylał się bokiem). Pieczemy ok 2-3 minuty.

Z podanych składników otrzymamy ok. 4 bądź 8 gofrów (zależy którą metodą). Gofry możemy podać z bitą śmietaną i owocami bądź z cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *